5. kesäkuuta 2018

Focaccia


Hellou! 
Mukava kirjoitella täällä taas!
Kesäloma on koululaisilla startannu ja lämpöisiä kelejä on riittäny, vaikka nyt vähän viilenikin.
Minä olen kotiutunut Ruotsin reissultani ja voin tässä muutaman sanasen siihen liittyen kertoa. 

Tosiaan toukokuun alussa palasin Tukholmasta kotiin ja viimeiset päivät Ruotsin maankamaralla oli kyllä tosi ihania. Myös haikeita, sillä jouduin hyvästelemään hyväksi ystäväksi tulleen aupairkamuni. Vietettiin kyllä ihan huippu aikaa yhdessä ja oli niiiiin paljon mukavampaa liikkua ja höpsötellä jonkun kanssa entä yksin. Oon niin iloinen, kun tavattiin ja sain uuden ihanan ystävän. Sovittiinki, että kun hän palaa suomeen niin nähdään immediately! :D
Parina vikana päivänä hoidin viimeiset ostokseni ja nautin stikkinikki jätskistä. Perhe vei minut mukanaan veneretkelle ja teimme pitkän lenkin Tukholman saaristoon. Pienellä saarella söimme host-isän tekemiä eväitä, ja hän oli minua varta vasten tehnyt gluteenittoman pasta-kanasalaatin, joka oli niiin hyvää! Viimeisenä iltana menin kävelylle lähiseudulle ja kuljeskelin tutuiksi tulleita katuja eestaas. Kotiin tultuani asetin netflixin päälle ja söin herkkuiltapalan vikan kerran omassa sängyssäni. 
Aamulla hyvästelin perheen ja lapset, myös naapurin lapset ja äiti halasivat ja hyvästelivät. Itkuhan siinä tuli, niin kovasti ehdin kumminkin kiintyä heihin, etenkin perheen pikkutyttöön. Sovittiin, että pitää kyllä nähdä vielä uudestaan ja tulla käymään!
Lämpimästi voin suositella aupairiksi lähtöä, jos joku sitä suunnittelee! :)

Nyt, vihdoinkin, reseptiä!
Pari viikkoa sitten pistin pitkästä aikaa leipomisessun päälle ja ryhdyin leivän tekoon. Ruotsissa tuli leivottua laskiaispullia, suolaisia muffineja ja useamman kerran pannaria, mutta vähemmällehän leipominen kumminkin jäi. Oli niin mukava leipoa kotona pitkästä aikaa. Tein teeleipiä ohjeen mukaan, joka minulla on jo blogissa. Lisäksi tein vuokaleivän, josta tuli kuin tulikin tosi hyvä, vaikka ohjetta muuntelinkin. Varmasti myöhemmin pienen hiomisen jälkeen lisään senkin blogiin! Kolmantena tein focacciaa, jota varten olin ostanut fetaa sekä aurinkokuivattua tomaattia. Ohjeen otin gluteenittomasta leivontakirjasta, jonka keväällä löysin k-cittarin alelaarista. Noudatin ohjetta tarkoin ja se näkyi lopputuloksessa. Leipä onnistui mainiosti, kohosi hienosti ja oli ihanan kuohkea. Ei ollenkaan mureneva ja fetat sekä tomaatit antoivat ihanaa makua. Karkea merisuola oli myös huippu lisä, käytä ehdottomasti sitä jos mahdollista!
Ihana löytää uusia hyviä reseptejä, joita voi testata myöhemminkin, kun tietää että resepti toimii! Focaccia on parhaimmillaan tuoreeltaan. Kannattaa myös muistaa se, että täyteaineksia voi vaihtaa mielensä mukaan! Tuunaa oma herkku Focacciasi!
Kirjan nimi on Gluteenittomat pastat, pizzat ja piirakat. Kirjoittajia ovat Maria Blohm sekä Jessica Frej. Oma kirjani oli siis suomeksi käännetty, ja kirjan resepteissä ei käytetä mitään ihmeellisiä raaka-aineita (joita monesti ulkomaalaisissa kirjoissa on), vaan perus aineksia mitä yleensäkin tarvitaan gluteenittomasti leivottaessa. Erilaisia jauhoja kirjassa hyödynnetään, mutta niitä on mahdollista korvata muilla jauhoseoksilla. Toki erilaisia jauhoja on hyvä käyttää, sillä niistä saa erilaisia kuituja ja tekevät leivonnaisen rakenteesta paremman. Onneksi hyvin varustelluissa suurmarketeissa myydään monipuolisesti erilaisia jauhoja! Suosittelen kokeilemaan!



1 leipä

Taikina:
250g kylmää vettä
10g tuoretta hiivaa
1 muna
40g oliiviöljyä
1 rkl sokeria
80g riisijauhoja
45g kaurajauhoja
45g maissitärkkelystä (maizena)
20g perunajauhoja
2 tl ksantaania
1 tl suolaa

Täytteet:
feta-juustoa kuutioina
aurinkokuivattua tomaattia pieninä paloina
rosmariinia/basilikaa/timjamia

oliiviöljyä voiteluun
karkeaa suolaa

Murusta kylmään veteen hiiva ja sekoita kunnes liukenee. Lisää kananmuna sekä öljy, sekoita. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää nesteseos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi käsin tai koneella. Vuoraa suorakaiteen/neliön muotoisen vuoan (noin 20 x 30 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat öljyllä. Kaada taikina vuokaan ja anna kohota 30 minuuttia lämpimässä paikassa leivinliinan alla. Kun taikina on noussut puoli tuntia, painele leivän pintaan valitsemasi täytteet sekä mausteet. Anna kohota vielä 1,5 tuntia lämpimässä paikassa peitettynä. Voitele leipä oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista leipää 200 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki vuoassaan ennen leikkuuta. 








2 kommenttia:

  1. Leipä näyttää herkulliselta. Mukava kesätarjottava esim.grillauksen lomassa. :) Tervetuloa takaisin, ja nautihan Suomen kesästä. Kiva, että jäi hyvät muistot aupair-ajasta. Itselläni oli aikaa, jonka tulee muistamaan aina. Edelleen kavereita jäänyt niiltä ajoilta. :)

    VastaaPoista
  2. Niinpä! Juu ehdottomasti!
    Ja kyllä, aupair-aika oli todella mukavaa ja tuli tehtyä vaikka ja mitä. Kyllä sitä pystyy kunhan vain rohkenee lähtemään. :) Jep! Kavereita sieltä kans tarttui matkaan. Parhain jäi vielä sinne kun minä jo lähdin, en malta oottaa että nähdään taas hänen kanssaan, hihi. :)

    VastaaPoista