21. kesäkuuta 2018

Keliaakikon Tukholma - 2

Hejsan!
Tein aikaisemmin postauksen Tukholman gluteenittomasta tarjonnasta. Tässä tulee toinen osa, sillä vierailtuja paikkoja tuli lisää. Aiemmassa osassa kerroin Bromman leipomosta, jossa en valitettavasti ehtinyt vierailla toista kertaa. Ens kerralla sitten, sillä se oli todella mukava paikka!

Tukholmassa ollessani hämmästelin ja tutkin miltei joka ikisen kaupan gluteenittomia hyllyjä sekä pakastealtaita. Paljon oli sellaisia tuotteita etenkin pakasteessa, mitä Suomessa (ainakaan kotiseudullani Oulussa) ei myydä laisinkaan. Oli muunmuassa valmislättyjä ja erilaisia valmisruokia. Myös keksivalikoimissa oli muutamia uusia tuotteita, ja toki suojakaasupakkauksissa oli paikallisten isojen gluteenittomien leipomoiden valmistamia tuotteita, kuten muffinsseja sekä leipää.

Friends of Adam on yksi ruotsalaisista merkeistä, joka valmistaa keliaakikoille suolaista ja makeaa sekä pakkaseen että kuivahyllyyn. Myös Hans&Greta valmistaa muunmuassa gluteenittomia kaneli- ja vaniljapullia, joista itse maistoin vaniljaisia pullia pakkasesta. Ne olivat kyllä tosi tosi hyviä, melkein kuin itse tehdyn pullan makuisia! Pyrinkin maistamaan juuri sellaisia tuotteita mitä Suomesta ei saa. Voisin tehdä oman postauksen liittyen ruotsin ruokamarkettien gluteenittomaan valikoimaan. Kuvamateriaaliakin on, joita otin ihan kyseistä postausta ajatellen.

Mutta nyt itse tänpäiväiseen postaukseen. On kiva jakaa teille näiden paikkojen tietoa kuvineen, varmasti itsekin myöhemmin kertaan hyvät kahvilat tästä, kun menen Tukholmaan seuraavan kerran. :) Kertokaahan ihmeessä lisää paikkoja tai hyviä faktoja johonkin listaamaani kahvilaan/ravintolaan liittyen! Pitemmittä puheitta, tässä tämä tulee!

Ps. Mukavaa Juhannusviikkoa kaikille! :)
Minä aion juhlia hyvän grilliruoan ja ystävien parissa. Pitäkäähän kiva juhannus!Vete-Katten
Kungsgatan 55, Tukholman keskusta


Moni varmasti tunnistaa tämän kahvilan, joka sijaitsee aivan Tukholman keskustan tuntumassa. Vete-Katten on erittäin tilava ja vitriinit ovat pullollaan niin suolaista kuin makeaakin. Kahvilassa on erikseen vitriini kotiinviemisille esim. kokonaisia leipiä. Keliaakikon kannattaa vierailla Vete-Kattenissa makean nälän merkeissä, sillä mtn suolaista heillä ei valitettavasti ole tarjolla. Kysyin makeita ja niitä oli kyllä mukavan montaa sorttia kun myyjä esitteli vaihtoehdot, mutta mtn suolaista ei löytynyt. Kahvittelukerralla valitsin budabest-leivoksen ja se oli todellista herkkua, mums! Gluteenittomana löytyi myös muunmuassa erilaisia suklaisia konvehteja/makeisia, pannacotta-leivoksia ja pullaa. Kahvila on iso ja sokkeloinen, sieltä löytyy ihania pieniä ja suuriakin pöytänurkkauksia jokaiselle. :)
Olen kuullut, että heiltä saa joskus gluteenitonta tuoretta leipää, jonka voi sitten ottaa kotia mukaansa. Kertokaa, jos tiedätte enemmän tuoreen leivän suhteen ja, että oletteko itse saaneet suolaista gluteenitonta kahvilasta.Älskade traditioner
Södermannagatan 42, Södermalm
Stockholm


Nyt hypättiin Södermalmiin, Tukholman eteläpuolelle. Google mapsin ansiosta löysin tämän ihanan kahvilan. Kirjoitin hakuun "glutenfritt cafe" ja tämä kahvila pomppasi näkyviin ensimmäisten joukkoon. Tutkin kahvilan nettisivuja sekä instagramia tarkemmin ja ihanaksi yllätykseksi sain selville, että paikka tarjoaa vohveleita upeine lisukkeineen sekä pirtelöitä ja vohveleista lähes jokaista saisi gluteenittomana! Toki tarjolla oli myös muuta pientä purtavaa, keksejä ja pullaa, mutta pääjuttu olivat vohvelit. Täytteiksi sai nutellaa, erilaisia marjoja tai hedelmiä sekä suklaata, unelmapaikka! :) Päätin pyörähtää kahvilassa shoppailujen ohella ja satuin olemaan juuri pahimpana ruuhkapäivänä liikkeellä. Kansainvälinen vohvelipäivä oli saanut ihmiset liikkeelle. Jono jatkui miltei ulos asti, mutta päätin jäädä jonottomaan, eihän minulla ollut kiirettä.Kun sain vohvelin eteeni, vesi herahti kielelle, se näytti kyllä niin herkulliselta. Ja maistui myös. Hintataso oli kohtuullinen ja muistaakseni gluteeniton vohveli ei ollut tavallista kalliimpi. Oli ihanan tunnelmallista herkutella vohvelia asiakkaita kuhisevassa somassa kahvilassa. Se oli omanlaisensa kokemus. Aioin käydä myös testaamassa kahvilan törkeän herkullisen näköiset pirtelöt, mutta se harmillisesti vain jäi ja unohtui. Ensi kerralla sitten, pakko! ;)
Suosittelen tätä kahvilaa lämpimästi, tänne aion palata uudelleenkin!
MAX
hampurilais-pikaruokaketju
Myymälöitä ympäri Tukholmaa


Nyt puhutaan Suomen hesestä ja mäkistä. Ruotsalaisten oma Max, josta varmasti monet on kuullu! Maxeja ei ole ollenkaan Suomessa, en ole aivan varma, mutta se saattaa olla vain ruotsalaisten oman maan juttu. Tottakai piti päästä kokeilemaan ja ottamaan selvää Maxin gluteenittomasta tarjonnasta. Ihana yllätys oli se, että saamamme tiedon mukaan lähes kaikkia hampurilaisia oli mahdollista saada gluteenittomina. Toki poikkeuksina sellaiset, jotka sisälsivät esim. korppujauhotettuja/friteerattuja raaka-aineita, kuten kanaa tai sipulirenkaita.

Vierailimme ekaa kertaa Mall of Scandinavia ostoskeskuksen Maxissa, ja henkilökunta oli todella auttavainen. Myyjä kertoi hyvin kattavasti gluteenittomuudesta ja ymmärsin onneksi hyvin hänen ruotsiaan. Tosiaan kun tietyt raaka-aineet friteerataan samassa öljyssä missä friteerataan myös vehnää sisältäviä raaka-aineita, niin niiden gluteenittomuus ei ole täysin puhdas, tietenkään. Esimerkiksi kysymäni halloum-purilainen ei minulle käynyt, sillä halloum friteerataan samassa öljyssä kuin jauhotetut kananugetit. Jos on hyvin herkkä gluteenille, eikä siedä "saattaa sisältää" -tuotteita, se ei ole ongelma, sillä useat muut purilaiset soveltuvat keliaakikoille täysin. Kannattaa tiedustella henkilökunnalta tarkemmin, heillä on isot listat joissa on tarkoin kirjattuna gluteeniin liittyvät tuote kohtaiset tiedot.


Siinä mielessä kuitenkin mahtava juttu, että he voivat tehdä niin laajasti eri hamppareita keliaakikoille, kun taas esimerkiksis Hesburgerissa on vain se yksi ja ainut gluteeniton hampurilainen, jota he myyvät. Vaikka olisi helppo vain vaihtaa sämpylä gluteenittomaan, mutta silti heidän sääntöjensä mukaan he eivät saa valmistaa vain kuin sitä yhtä gluteenittomana. Mäkkärissä on sama homma kuin Maxissa, lähes kaikki onnistuu keliaakikolle tehtynä. Pointsit siis siitä! Maxista vielä sen verran, että ruoka oli hyvää ja sämpylä oikein mehevä, toki pikaruokatasolla. Tilattiin myös yhdellä kerralla pirtelöt kokeeksi, ja nekin oli tosi nannaa, gluteenittomina toki sai! Vinkkinä myös, että erityisruokavalio tilauksia ei voi Maxissa tehdä niillä uusilla sähköisillä automaateilla, vaan sinun täytyy mennä tekemään perinteisesti tiskille tilaus. Sittenpähän tulee ainakin varmasti gluteeniton hamppari! :)Phil`s Burger
Drottningatan 79, Tukholman keskusta


Yhtenä viikonloppuna kävimme burgerilla. Tämä burgerpaikka oli kehuttu gluteenittomista burgereistaan. Phil`s burger paikkoja on useampi Tukholman keskustassa ja me kävimme Drottningatanin loppupäässä sijaitsevassa. Paikka oli viihtyisä ja tunnelmallinen, kynttilänvalossa oli mukava jutella ja syödä. Menussa oli sopiva määrä vaihtoehtoja moneen makuun. Me valittiin aupair-ystäväni kanssa molemmat halloum burger. Aij että se oli hyvää, gluteeniton sämpylä oli myös tosi hyvä! Muistutuksena, että ravintolassa käy vain kortti, ei käteinen!
Under Kastanjen
Kindstugatan 1, Gamla Stan

Tämän kahvilan keliaakikon tulee tietää Tukholmassa. Kahvila sijaitsee vanhassa kaupungissa nimensä mukaisesti suuren kastanjapuun alla. Kahvilassa on erikseen keittiö, jossa leivotaan gluteenitonta ja toinen keittiö vehnäleipomuksille. Itse olin kuullut vain makeasta tarjonnasta enkä tiennyt, että kahvilasta saa myös kunnon kotiruokaa ja tietääkseni kaikki gluteenittomana. Lihapullia ja muusia esimerkiksi. Maistoin porkkanakakkua ja otin sen kaveriksi maitokahvin (vaikka en kahvia juokkaan :D). Oli oikein mehevä ja maistuva porkkanakakkupala! Leivonnaisia oli montaa sorttia, oikea keliaakikon unelma. Hinnat olivat kohtuullisia, samaa tasoa, kuin normaaleissa konditoria-kahviloissa yleensä.
Jos mietit hyvää gluteenitonta valikoimaa omaavaa kahvilaa, suosittelen Under Kastanjenia. Tilaa oli hyvin ja paikka oli viihtyisä. Seuraavalla kerralla pitänee testata ruoka-annoksia! :)

Överjärva Gård cafe
Ulriksdal, Solna


Solnan kaupunki sijaitsee matkan varrella Tukholmaan, jossa on myös tunnettu Mall of Scandinavia ostoskeskus. Solnaa ennen on junapysäkki nimeltä Ulriksdal, johon ei mene kuin muutama minuutti Solnan pysäkiltä. Ulriksdalissa sijaitsee maatila nimeltä Överjärva ja siellä voi ihastella maatalon eläimiä kuten muunmuassa lampaita, kanoja sekä hevosia. Ulriksdalin junapysäkiltä on vain noin 10 minuutin kävelymatka maatilalle ja sinne on helppo suunnistaa, vaikkapa mapsin avulla. Maatila on avoin kiinnostuneille asiakkaille ja lapsiperheille, ja se on auki viikonloppuisin ainakin läpi kesän. Itse vierailin maatilalla jo huhtikuussa, tilalle on vapaa pääsy.Sattumalta päädyin maatilalla sijaitsevaan kahvilaan, josta sai kunnon ruoka-annoksia herkkuleivonnaisten ja jäätelön lisäksi. Tutkin varsin leivonnaispöytää ja silmiini pisti yllättäen useampi gluteeniton vaihtoehto. Gluteenittomana oli perinteistä mustikkapiirakkaa, juustokakkua, porkkanakakkua sekä kookospiirakkaa. Kookospiirakka kuulosti hyvältä, joten päädyin siihen vaikean valinnan jälkeen ja hyvää oli! Leivonnaisista näki, että ne oli paikan päällä leivottu ja kun vehnäleivokset laski mukaan valinnanvaraa oli enemmän kuin tarpeeksi! Kahvila oli todellakin positiivinen yllätys ja sain oikeasti miettiä, että otanko useampaa kakkua, kun kaikki näytti niin hyviltä. Monesti kahviloissa on samaa tarjontaa ja samoja jo nähtyjä leivonnaisia keliaakikoille, mutta tuollapa ei. Tilaa oli runsaasti ja viihtyisä paikka! Kahvilassa oli myös terassi, joka tuolloin oli harmillisesti aivan täynnä ihanan lämpimän sään vuoksi. Suolaisista ruoka-annoksista ja niiden gluteenittomuudesta en ottanut selvää, mutta varmaankin joitain vaihtoehtoja löytyy, jos kerta makeakin puoli oli noin kattava! :) Suosittelen lämpimästi! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti