24. huhtikuuta 2018

Keliaakikon Tukholma

Hei kaikki!
Jokin aika sitten mulla tuli hyvä idea mieleen. 
Ajattelin, että voisin jakaa teille tähän asti ja jatkossa keräämäni vinkit Tukholman gluteenittomaan tarjontaan liittyen. Kysymyksessä ovat siis kaikennäköiset kahvilat, leipomot ja ruokapaikat, joissa itse olen täällä käynyt ja joissa tulen jatkossa vielä käymään. Saatan myös kertoa tilaisuuden tullen eri ruokakauppojen tarjonnasta. Reissun alussa tein listaa eri kahviloista yms, joissa keliaakikon kannattaa käydä. Hain ja löysin tietoa pääosin netin ihmeellisestä maailmasta. Poimin parhaimpia ja itseäni kiinnostavimpia ylös kännykän muistioon. 
Kaikkia gluteenittomia kohteita en tietenkään pysty/ehdi käymään läpi, mutta kerron kokemukseni niistä paikoista, jotka positiivisesti yllättivät ja jotka ansaitsevat maininnan, jotta keliaakikko ei missaa vierailunarvoisia ruokakohteita Ruotsin Tukholman läänissä. 
Pyrin myös ottamaan kuvamateriaalia putiikeista ja murkinoista, jotta saatte vähän enemmän irti sepostuksistani. Kamera ei kulje mulla aina mukana, joten siksi osa kuvista voi olla kännyköillä otettu. Pyrin kumminkin kuvaamaan kattavasti eri juttuja järkkärillä. Kivempihan niitä on tänne lisäillä, entä kännykän "ei niin hyviä" -kuvia. 

Nyt kun on tullut pyörittyä täällä yli kaksi kuukautta, olen jo ihan kivasti päässyt käymään eri kahviloissa jne. Minähän olen aika pihi, tykkään säästää rahaa ja katson yleensä aika tarkkaan mihin sitä käytän. Monesti ajattelen sillein, että noh nyt sinä olet tämän ansainnut ja voit hyvällä omallatunnolla ostaa sen ja sen. Mutta sitten on niitä aikakausia, kun säästelen tosi paljon. Tästä syystä tämä mun keliaakikon tukholma -lista ei ole mikään järettömän pitkä ja suurin osa ruokapaikoista yms on edullisia/kohtuullisia hintatasoiltaan. 
Eli en valitettavasti tule kiertelemään mitään neljän tähden gourmet ravintoloita. :`D Okei ehkä vähän liioitellusti sanottu, mutta etteköhän te ymmärrä mitä tarkoitan. Tottakai tietenkin sekin vaikuttaa, että en ole tottunut käymään hirveän tiheästi ns ulkona syömässä saatika perus kahvilassa kahvittelemassa korvapuustin kera. Minun kotiseudullani ei ensinnäkään ole yhtäkään kahvilaa ja vain pari ravintolaa lähinnä turisteja varten. Nyt kumminkin olen vähän revitellyt normaalia enempi ja käynyt useasti kahvittelemassa ja syömässä ulkona!

Vielä päivitystietona teille, että mun ei enään ole tarvinnut kierrellä Tukholmaa yksin. Sain erään uuden suomalaisaupairin yhteystiedot entiseltä aupairilta, jonka tilalle tämä uusi tyttö tuli. Heti hänen tulonsa jälkeen nähtiin aika pian ja ollaankin siitä etiäpäin liikuttu yhdessä vapaa-ajan aktiviteeteissä ja päiväkohteissa. Ihan parasta kun on seuraa ja vieläpä näin mukavaa seuraa. Varmasti tullaan pitämään jatkossakin yhteyttä hänen kanssaan!
Mutta joo mennäänpäs asiaan.


Kea Bageri
Skaldevägen 59, Bromma


Täysin gluteeniton leipomo Brommassa, jonne poikkeaa Tukholmasta metron ja jalkojen avustuksella abaut puolessa tunnissa! Vähän pitää kumminkin nähdä vaivaa, mutta se on sen arvoista! Ensin mapsi ohjasi minut väärään, mutta lopulta löysin oikean reitin leipomolle. Metroasemalta meni kävellessä noin vartti ja ainakin oma polkuni kulki ihanan omakotitaloalueen lävitse, joten matka taittui rattoisasti. Leipomossa minua oli vastassa iloinen nuori miesmyyjä (samaa ikääluokkaa kuin minä). Hän oli todella auttavainen ja juttu kyllä luisti. Tila oli pieni, mutta vitriineihin mahtui silti paljon erilaisia leivonnaisia sekä täytekakkuja, joten valinnanvaikeushan siinä tuli. Lopulta päätin ostaa porkkanakuppikakun sekä pari pääsiäisaiheista minileivosta. Kaikki tuotteet oli kyllä tosi herkullisia, etenkin tuo pieni leivos valkosuklaakuorrutteella ja vaahtotäytteellä, mums!



Myyjän kanssa poristessa sain kerrottua, että bongasin leipomon Baka glutenfritt -lehdestä, jossa oli ollut juttu siitä. Myyjä kysyi olenko itsekin keliaakikko ja vastasin myönteisesti. Kysyin tuotteiden vaihtelevuudesta ja hän sanoi, että uusia tuotteita tulee säännöllisin väliajoin ja ovat tietyn ajan myynnissä ja sitten taas kehittävät uutta tilalle. Tietyt perinteiset tuotteet ovat heillä valikoimissaan ympäri vuoden. Leipomossahan ei siis valitettavasti ole kahvittelutilaa, mutta tuotteet sai kätevästi paperipussiin mukaan. Itse herkuttelin ostokseni illalla netflixin parissa. ;)


Aukioloajat kannattaa tsekata ennen vierailua (heillä on nettisivut sekä instagram-tili), sillä ajat saattavat vaihdella. Pääasiassa leipomo on auki loppuviikosta sekä lauantaisin. Ekalla vierailullani silmäni uppoutuivat vain makeaan valikoimaan, mutta ensi kerralla (toivottavasti ehdin pistäytyä vierailulla uudestaan) haluaisin kokeilla heidän leipiään ja muita gluteenittomia suolapaloja.
Lopuksi vielä kerrottakoon, että nyt keväisin aukeavassa Haga puiston Koppartälten-kahvilassa myydään kyseisen Kea Bageri -leipomon tuotteita. He ilmeisesti tekevät yhteistyötä keskenään ja valikoima keliaakikolle on ihanan suuri. Itse en ole vielä ennättänyt käymään kyseisessä kahvilassa, mutta aion kyllä vierailla sielläkin! Koppartälten avattiin vain noin muutamia päiviä sitten talvitauon jälkeen.


Pizzeria Jet
Järfällavägen 98B, Järfälla


Tämän mainion pizzerian bongasin myöskin Baka Glutenfritt -lehden aukeamalta, jossa listattiin Ruotsin parhaimpia pizzerioita keliaakikon näkökulmasta. Katsoin Tulholman läänin pizzerialistat lävitse, ja yksi pisti silmään. Kuvauksessa luki, että he tekevät gluteenittoman pizzataikinan itse. Tämä vasta olikin iso plussa. Nettisivuilla mainostettiin isoin otsikoin, että gluteenittomat vaihtoehdot ovat myös saatavissa. Paikan päällä pizzerian ikkunoissa oli myös tarratekstein kerrottu gluteenittomien jauhojen käytöstä. Loistavaa, että he mainostavat asiaa näin voimakkaasti!


Olin pääsiäisviikolla täällä host-perheen talossa yksikseni, talonvahtina. Yhtenä iltana päätin käydä hurjan siivousurakan jälkeen ostamassa kyseisestä pizzeriasta pizzan matkapakettiin. Asuinalueeltani meni pizzerialle noin puoli tuntia bussilla. Varmasti keskustastakin pääsee tuonne suht. helposti. Osasin suunnistaa hyvin. Pizzeriassa ei ollut ruuhkaa, ja mukava nainen otti tilaukseni vastaan. Hintataso oli perusluokkaa, gluteenittomiin tuotteisiin lisätään vain pari euroa lisää. Yhteensä valitsemani pizza maksoi noin 12 euroa. Itse pizzat pyöräytti eri henkilö, ulkomaalaistaustainen iäkkäämpi mies ja hän oli kyllä todella mukava ja hymyileväinen.


Kauaa ei tarvinnut odotella ja sain pizzan laatikkoon mukaani. Ruotsissa on kuulemma aina pizzerioissa tapana tarjota kaali-etikkasalaatti mukaan. Niin myös tuoltakin sellaisen sain. Aij, että oli maukasta pizzaa! Pohjasta huomasi heti, että tämä ei ole mikään tavallinen pakastepizzapohja mitä yleensä pizzerioista keliaakikot saavat. Pohja oli herkullinen, rapea reunoilta ja täytettä sopivasti ja pizza juuri sopivan kokoinen. Ja tietenkin aina pitää pizzan kaverina olla cocista. Tällä kertaa cocis oli tanskalaista, ihan mielenkiinnosta kokeilin.


Kaiken kaikkiaan erittäin maukasta pizzaa, mukava henkilökunta ja iso plussa itsetehdystä gluteenittomasta pizzataikinasta. Vielä vinkkinä, että pizzeria Jetistä saa myös heidän tarjoamiaan hamppareita gluteenittomina! Käsittääkseni he tekevät niihinkin sämpylät itse gluteenittomista jauhoista! Wau!


Cafe Kladdkakan
Stora Nygatan 32, Gamla Stan


Nyt hypättiinkin aivan Tukholman keskustaan nimittäin vanhaan kaupunkiin. Vanha kaupunki on pullollaan pieniä kahviloita ja ruokapaikkoja. Googlen perusteella kahvila Kladdkakanista saisi hyvin gluteenittomia vaihtoehtoja. Suunnistin paikalle ja kassaneiti näytti mitkä herkut ovat gluteenittomia. Tuotekylteissäkin oli kyllä hyvin esillä isot G-kirjaimet.
Tarjolla oli muunmuassa perinteistä kookospalloa, mutta silmiini pisti herkullisen näköinen suklainen piirakka. Kyseessä oli snickers-piirakka. Ei tarvinnut kauaa pohtia minkä valitsisin, ja oikeaan kultasuoneen osuinkin. Aivan törkeän hyvä herkku. Siis jos tykkäät maissista, suolaisuudesta sekä suklaasta niin tämä on se oikea. Aika  makea, mutta sopivan kokoisena piirakkapalan jaksoi syödä huoletta. Minun makuuni piirakka oli täydellinen, just semmoinen makeannälän taltuttaja!
Jos päädytte tähän kahvilaan ja vitriinissä olisi tarjolla snickers-piirakkaa, niin kokeilkaa ihmeessä!
Kahvila oli mukavan viihtyisä, tilava ja asiakkaita riitti. Gluteenittomia tuotevaihtoehtoja ehkä löytyy muista kahviloista paljon enemmän kuin tästä, mutta täällä vaihtoehdot olivat aika omaperäisiä.
Ei sillä määrällä niin väliä, vaan sisällöllä. Suosittelen!


Hornstulls Marknad
Hornstulls strand, Södermalm


Jokavuotinen Hornstullsin markkina avattiin jälleen huhtikuun alussa Södermalmiin Hornstullsin rannalle. Löysin markkinoihin liittyvän mainoksen keskustan kadulta ja pistin päivämäärän avajaisille ylös. Markkinoille pääsi helposti metrolla Tukholman keskustasta. Markkinapaikka myötäili rantaviivaa ja kapean rantakadun molemmin puolin oli jos jonkinlaista kojua. Kirpputorimeininkiä löytyi, mutta myös lisäksi pienyrittäjien omia design-tuotteita. Kaikkein eniten valinnanvaraa oli ruokapuolessa. Ruokakojuja oli niin aasialaisesta kuin ranskalaisestakin makumaailmasta. Valinnanvaikeus oli vahvasti läsnä, sillä hyvin moni koju mainosti gluteenittomiakin vaihtoehtoja.
Lopulta osattiin valita pitkän pohdiskelun jälkeen. Itse päädyin burgeriin, markkinakamuni otti tortillawrapin viereisestä kojusta. Jouduin odottamaan burgeriani muita asiakkaita kauemmin, mutta se oli sen väärti. Positiivisena yllätyksenä sämpylänä oli melko varmasti itsetehty maissileipänen. Leipä muistutti malliltaan pitaleipää ja oli kyllä tosi herkullinen. Pointsit maissijauhojen käytöstä, se oli markkinaruokaa parhaimmillaan.

Tästä kojusta ostin oman burgerini, joka oli nimeltään Chacarero



Suolaisten herkkujen sulattelun jälkeen piti saada jotakin makeaa jälkkäriksi. Markkinakadun alussa kökötti pieni soma sininen vaunu, jossa valmistettiin kreppejä. Mitenhän toi pitää kirjoittaa, noh niitä ohuita lättyjä kumminkin tarkoitan. Hyvin mainostivat, että tarjolla on myös gluteenittomia kreppejä ja täytteiksi sai valita erilaisia hilloja tai nutellaa esimerkiksi banaanisiivuilla. Valittiin molemmat tottakai nutellatäyte, mutta kaveriksi kookoshiutaleita. Oma lättyni oli tehty tattarijauhoista. Ei ollu kyllä epäilystäkään, haju ja maku oli just niinku tattari. Siis olin kyllä niin positiivisesti yllättynyt. Odotin jtn perus halpoihin riisijauhoihin tehtyä taikinaa, mutta kun väri oli niin tumma, niin siinä vaiheessa olin jo sitä mieltä, että ei ole riisijauhoja käytetty. Vertasin myös kaverini normi vehnäkreppiin, joka oli huomattavasti vaaleampi; niinku normaalin letun värinen. Tattarin tuntevat tietää, että se kyllä tekee niin sämpylöistä, puurosta kuin letuistakin huomattavan tummia.



Aivan siis loistava idea käyttää tattarijauhoja, huippua! Makuhan oli aivan hurmaava. Tattari tuli kivasti esille, mutta nutella toi makeutta, mums. Siinä kun katselin kreppejen valmistusta, niin ilmeisesti he puhdistivat huolellisesti muurinpohjalevyn, ennen kuin alkoivat paistaa gluteenitonta lettua. Ajatus minulla vähän harhaili, mutta jonkun verran siinä seurasin tilannetta. Saattoihan olla, että kyseinen paistolevy oli varattu yksistään gluteenittomille, mutta en ole asiasta varma.
Jos olet todella gluteiiniherkkä, niin kannattaa kysyä valmistustavasta tämänkaltaisissa markkinakojuissa. Toisilla saattaa olla vähän vajaampi käsitys gluteenittomuuden varmistamiseksi, mutta pääsääntöisesti tietoa omataan nykyään kattavasti, koska gluteeniton ruokavalio on yleistynyt niin paljon.




Toivottavasti postauksesta oli sinulle iloa ja ota toki kohteet ylös, jos lähitulevaisuudessa aiot matkata Tukholmaan. :) Todennäköisesti teen vielä kakkososan tähän aiheeseen liittyen.
Katsotaan miten käy!


1 kommentti:

  1. Kivoja vinkkejä Tukholmaan. Pitää pistää mieleen. Tuon Gamla Stanissa sijaitsevan kahvilan ohitse juuri mentiin, mutta oli silloin kiinni (sunnuntai). Vaikutti jo ikkunan perusteella kivalta paikalta. Me päädyttiin kahvitteleen http://vetekatten.se/ tuonne. Oli aivan ihana kahvila aika ydinkeskustassa, mutta erittäin ovelasti piilossa. :) Herkkuja joka makuun, myös gluteenittomia. :)

    VastaaPoista