22. joulukuuta 2017

Joulun maustekakku


Hou hou!
Hui, enään on vain kaksi yötä jouluun!
Elämme siis jännittäviä ja touhuntäyteisiä aikoja. :D Olen viime viikkojen aikana väkertänyt perinteisesti joululahjoja omin käsin. Tänäkin jouluna tein jokaisen lahjan itse. En malta odottaa aattoa, kun lahjanavaussessiossa saa nähdä sisarusten ja vanhempien ilmeet; hymyt huulilla toivottavasti. :D

Jouluhommaa on vielä ihan kivasti (ehkä vähän turhankin paljon); pitäisi leipoa piparitalo, koota mummille oma piparitalo, valmistaa laatikot äidin kanssa, luutaista oma huone (pölypalleroita on kertynyt jo ihan liikaa, sen verran pitkä aika on viimeisestä siivouskerrasta :D), viimeistellä ja paketoida vihoviimeinen joululahja, leipoa gluteenittomat piparit ja tehdä jonkinlainen gluteeniton joululeipä. Katsotaan ehdinkö kaikkea tehdä. En ota mitään paniikkia näistä, teen jos ehdin, sillä ei nämä kaikki nyt niin ehdottoman tärkeitä juttuja ole.

Tänään olimme serkkuni valmistujaisjuhlissa (hassua, kun on juhlat näin lähellä joulua!), jossa menikin aikalailla koko päivä, osittain johtuen meidän auton reistailusta. Launtaina elikkä huomenna pääsee sitten duunimaan loputkin jouluvalmistelut. Ainiin!, lisäksi ajattelin tehdä taas gluteenittomia joulutorttuja. Viime vklppuna tein niitä ensimmäistä kertaa itse, ja olivat kyllä vaivan arvoisia. Taikinan (tehtiin viime jouluna gluteenitonta leivontaa -blogin lehtevät joulutortut reseptillä, tai no äiti oikeastaan teki ne) tekeminen on kumminkin sen verran isotöinen projekti, että taidan kokeilla hiukkasen helpompaa ohjetta. Samainen ohje löytyy myös kyseisestä Suvin blogista. Siinä taikinan rakennetta parannellaan muistaakseni rahkalla/kermaviilillä ja itse voilevyn kaulitsemisvaihetta taikinan väliin ei ole ollenkaan. Toivotaan, että tortut onnistuvat! Viime jouluna äitini leipoi minulle torttuja tuon vaikeamman ja isotöisemmän reseptin mukaan. Ne olivat kyllä niin hyviä, että parempia saa kyllä hakea. Tsekatkaahan kaikki asiasta kiinnostuneet glut. joulutorttujen resepti Suvin gluteenitonta leivontaa -blogista (linkki tuolla ylempänä!).

Eilen meillä leivottiin joulupullaa ja itselleni tein piparitaikinan valmiiksi odottamaan lauantaita. Lisäksi tein gluteenittoman maustekakun. Ohjeen bongasin gluteenitonta leivontaa -blogista (täältä). Ensimmäistä kertaa sitä testasin ja kokeileminen kannatti. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen lisäsin kakkuun enemmän jouluisia mausteita ja toin appelsiinin makua korvaamalla osan kermasta appelsiinimehulla.
Aij että kakusta tuli mehevä! Erittäin herkullinen kuivaleivonnainen joulun kahvipöytään, suosittelen. Kakku ei ollut lainkaan kuiva vaan todellakin yllätti mehevyydellään ja maistui ihan joululta!  Kakun mehevyyttä korosti myös kakun kosteus, aivan superhyvää kyllä. Itse paistoin vuokakakun leivinuunissa, kun sattui lämpötilakin olemaan vielä riittävän korkea, paistoaikaa meni siellä 50 minuuttia. Etteköhän myös sähköuunilla onnistu! ;) Jos ette ole vielä ennättäneet leipoa jouluista kuivakakkua, niin tässäpä oiva resepti siihen. Ja kaiken kukkuraksi vieläpä gluteenittomana.

Mukavaa illanjatkoa, ja nähdäänpä mahdollisesti jo huomenna gluteenittoman piparkakkureseptin parissa! Olkaa kuulolla, toivottavasti ehdin päivittämään reseptin tänne! :)




4 munaa
2,5 dl sokeria
1 dl kermaa
½ dl appelsiininmehua (puristettua)
1,5 dl voisulaa
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl soodaa
4 dl gluteenittomia jauhoja (itse laitoin sekaisin maissi-, kaura- ja jyttejauhoja)

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen osissa kerma, appelsiininmehu, voisula sekä jauhoseos. Sekoita varovasti käännellen tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun reikävuokaan (1,75 - 2 litraa tilavuudeltaan) ja paista 175 asteessa noin 50-60 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ennen kumoamista.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti