26. heinäkuuta 2015

Tekakor eli Teeleipäset


Moikka!
Pikkuista tihkusadetta alkoi kuulumaan kattoikkunasta. Meilläpäin ei olekaan vähään aikaan satanut. Mukava kun puutarhan kasvitkin saavat raikasta vettä! :)
Tänään lisään teeleipästen ohjeen, joka on jälleen alkujaan Baka Glutenfritt-leivontalehdestä. Olen jo monessa postauksessa lehteä kehunut, ja se on kyllä tälläkin kertaa osoittautunut tosi hyväksi! 
Aluksi muutin tarkasti mittaamalla grammat deseiksi, muunmuassa jauhojen ja maidon määrän. Psylliumin määrää pienennin, sillä se on ollut minusta turhankin iso monissa lehden resepteissä. Kun taikina oli valmis, minua jäi arvelluttamaan taikinan löysähkö rakenne, mutta kohoamisen jälkeen se oli mennyt vähän tiiviimmäksi eli parempaan päin. Leipäsiä ei voi mitenkään käsin pyöritellä tms., joten taikinan lusikoiminen pellille riittää. Muista jättää hiukan leviämisvaraa! Kun sain lusikoitua leivät pellille annoin niiden kohota vielä puoli tuntia. Ne eivät sitten enää tuossa pellillä niin levinneetkään. Leipästen kuoresta tuli ihanan rapea, ja sisältä ne olivat taivaallisen pehmeitä! Erinomaisia leipiä, pakko sanoa! Etenkin kun nautti ne tuoreeltaan voinokareen kera! :)

Tässä pari päivää sitten leivoin myös porkkanasämpylöitä, saman lehden ohjeella. Nekin onnistuivat tosi hyvin! Niiden reseptin lisään sitten myöhemmin. :) 

Huomenna lähdemme perheen kesken pienelle kesälomareissulle! 
Mukavaa loppupäivää teille! :)


8-10 kpl

5 dl maitoa, jääkaappikylmää
2 tl psylliumia
12 g hiivaa
1/4 dl öljyä
1 rkl siirappia
2 dl Provenan gluteenittomia kaurajauhoja
2½ dl Semper Fin Mix karkeaa tai hienoa jauhoseosta
1 tl suolaa
+ öljyä leipien työstämiseen

Mittaa maito kulhoon ja lisää siihen psyllium. Anna turvota 5 min. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita vispilällä kunnes se on liuennut. Lisää öljy, siirappi, jauhot ja suola. Sekoita puukapustalla tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla tai foliolla ja nosta lämpimään paikkaan kohoamaan, 2-3 tunniksi ( Huom! Taikina on vielä kohoamisen jälkeenkin aika löysää, joten älä pelästy tätä, sillä löysähköä sen kuuluu ollakin!). Jaa taikinasta kauhan avulla kahdeksasta kymmeneen pyöreää leipästä, leivinpaperoidulle uunipellille. Muista jättää leipien väliin leviämisvaraa! Pistele leivät haarukalla. Anna leipien kohota pellillä vielä 30 min. liinan alla. Paista leipiä 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min. Anna leipien jäähtyä, jäähtyessä rakennekin hiukan tiivistyy.






2 kommenttia:

  1. Mmmm.... Tykkään teeleivistä paljon, ja nämä näyttävät kyllä erittäin herkullisille! ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elsa! :)
      Nämä ovat minunkin herkkua! : D

      Poista