10. elokuuta 2018

Keksimuru-mansikkajäätelö


Hejsan!
Kesällä pittää herkutella erityisen paljon jäätelöllä ja etenkin näillä helteillä mitä on ollut. Jälleen kerran tein itse jätskiä ja mietin hirmuisesti, että mitä pistän täytteiksi. Päädyin mansikkamelbaan ja sen kaveriksi halusin jotain suklaista näin suklaan ystävänä. Selasin Baka glutenfritt - lehtiä ja löysin jo aiemmin merkkaamani nutellakeksi reseptin. Keksimurut voisivat olla aika nannaa mansikan kanssa. Viime kesänähän kokeilin keksitaikinaa jäätelössä, ja se vasta herkkua olikin. 
Tein jätskimassan kondensoidusta maidosta ja kermasta, sillä halusin tehdä simppelillä ja nopealla ohjeella. Se on vain niin nopeaa ja täytteeksi voi nakata mitä suinkin mieleen juolahtaa.

Tällä ohjeella keksejä tulee vähän reilu pellillinen, joten niitä jää keksivarastoon mukavasti. Voit toki halutessasi tehdä ohjeen puoliksi, niin keksejä tulee vähemmän; sopivampi määrä jäätelöön. 

Tuli kyllä herkku jätskiä. Mansikkaraidat jäätyivät sillä lailla kovaksi, mutta rapisivat kivasti hampaissa ja minusta se oli aivan toimiva juttu. Luulen, että jos mansikkamelbaan sekoittaa jäätelönvalmistuksen ihme raaka-ainetta, glukoosisiirappia, mansikkaraidat pysyisivät pehmeinä. Vähän niinkuin tiikerijätskissä se appelsiiniraita. :D 

Nyt kun olen moneen otteeseen maistellut sekä kondensoidusta, että muna-sokeriseoksesta tehtyä jätskiä, niin kyllä lemppari on tullut selville. Molemmathan ovat hyviä ohjeita ja tapoja tehdä jätskiä, mutta jos näet hieman enemmän vaivaa ja teet munavaahdosta ja sokerista jätskimassan, niin lopputulos on hitusen parempi. Minusta kondensoidusta maidosta tehty massa on vähän liian makeaa, vaikka sekin on herkullista. Se on se millaisesta itse tykkää. Jos sinua ei liika makeus haittaa niin kondensoidusta maidosta tehty jäätelö on takuulla mieleesi, jopa enemmän kuin munavaahtomassasta tehty. 

Tuohon toiseen massaanhan tulee kananmunia (monesti vain keltuaisia), sokeria, täytteet sekä glukoosisiirappia, jota ei yleensä kondensoidusta maidosta tehtyyn jätskiin tarvitse laittaa. Glukoosisiirappi parantaa sitä massan rakennetta ja tekee siitä enemmän jätskimäisen. Sitä suosittelen kyllä käyttämään, jos teet jäätelöä kananmunista. Yksi jätskiohje minulla on jo blogissa, joka on tehty kananmunista ja sokerista, sitä suosittelenkin kokeilemaan! Tee vain massa ja vaihda täytteet mieleisesi mukaan. Netissä usein käsketään tekemään kyseinen massa jäätelökoneella, joka on myös yksi ero kondensoitu maito -jätskimassan kanssa, jota ei yleensä tarvitse valmistaa jäätelökoneessa. 
Kyllä jäätelön voin hyvin valmistaa ilman konetta, itä täytyy sitten vain sekoitella muutaman tunnin välein jäätymisen alussa. Itse en käytä jäätelökonetta laisinkaan, kyllä se ilman sitäkin onnistuu, rakenne voi olla ehkä parempi koneella tehdyssä, mutta hyvä se on siitä huolimatta.

Minulla on vielä yksi jätskiresepti varastossa, joten sen lisään piakkoin. Ainakin ennen kuin kesä on taputeltu. ;) Voi ei tämä kesä vielä tähän lopu! Lämpöisiä ja eritoten aurinkoisia kelejä on riittänyt ja riittää varmasti yhä. Itse kävin toissapäivänä uimassa, vesi se vain yhä on niin kovin lämpöistä. Oli ihana uida suurissa aalloissa, se on oikeastaan semmoinen jokakesäinen juttu, että pääsee edes kerran tyrskyihin uimaan. Kesätöitä minulla on vielä kolme viikkoa, kyllä nämä työpäivät alkaa käydä vähiin! Se ei haittaa, sillä sitten onkin jo pian koulun alkamisen vuoro, niin jännää! Sain viikolla yliopiston kartan sekä ainelehden.
Kyllä se todellisuus nyt iskee, en malta odottaa että koulu alkaa! :)



n. 1,5 litraa jäätelöä

Nutellakeksit n. 18 kpl:
1½ dl gluteenitonta jauhoseosta
½ dl perunajauhoja
1 tl ksantaania
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3/4 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
50 g voita
1 dl Nutellaa
100g tummaa suklaata rouhittuna
2 munaa

Jäätelö:
5 dl vispikermaa
1 prk kondensoitua maitoa (397g)

+ 300g mansikoita
+ n. 100g nutellakeksimurua

Valmista ensin nutellakeksit. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet, lukuunottamatta suklaarouhetta. Sulata voi ja nutella kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää suklaarouhe, sekoita kunnes sulaa joukkoon. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetki. Yhdistä kuivat aineet ja nutella-voiseos. Lisää munat yksitellen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikinasta noin yhden ruokalusikan kokoisia palloja (yhteensä noin 18 kappaletta) ja aseta ne leivinpaperoidulle uunipellille. Litistä taikinapallot lusikan avulla. Muista jättää reilusti leviämisvaraa. Paista keksejä 170 asteessa noin 10-12 minuuttia. Anna keksien jäähtyä. Valmista jäätelömassa. Vaahdota kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon kondensoitu maito. Sekoita tasaiseksi. Soseuta mansikat (mausta halutessasi sokerilla). Nostele jäätelömassaa vuoan pohjalle. Ripottele päälle keksimuruja sekä valuta mansikkamelba raitoja. Nosta päälle uusi kerros jäätelömassaa. Toista tämä useampaan kertaan. Koristele myös pinta mansikkaraidoilla sekä keksimurulla. Nosta vuoka pakastimeen kovettumaan vähintään viideksi tunniksi tai mieluiten yön yli. Ennen tarjoilua anna jäätelön levätä huoneenlämmössä muutaman minuutin ajan. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti