13. marraskuuta 2017

Perunarieskat



 Hellurei!
Tänään pukkaa leipäreseptiä pitkästä aikaa. Kun nyt olen välivuodella, olen siis aloittanut pitämään 4H-kokkikerhoa yläasteikäisille nuorille. Paluu menneeseen konsanaan, sillä yläasteaikoina pidimme kavereiden kanssa vaikka minkä näköisiä kerhoja koirakerhosta liikuntakerhoon. Muutama viikko sitten leivoimme valitsemieni ohjeiden mukaan gluteenittomia perunarieskoja sekä kuningatarpiirakkaa. Olen pyrkinyt jokaisella kerhokerralla tekemään jotain suolaista ja jotain makeaa, jolloin suolaisista on leivottu gluteenittomia, jotta minäkin pääsen maistamaan. Makeat herkut ollaan aina tehty vehnään, sillä sokerilakon alla en pystyisi syömään mtn herkkuja (hyvin on muuten pitänyt sokerilakko!). Kätevä suunnitelma vai mitä!? :D

Elikkäs siis pari viikkoa sitten teimme kerhossa perunarieskoja, joiden ohjeen otin pikkusiskoni leivontakirjasta, joka on Ulla Svenskin käsialaa: Suomen lasten leivontakirja. Rieskoja en ollut ennen kokeillut, joten päätin testata ohjetta, kun kerta se oikein gluteenitonkin oli. Lopputulos oli yllättävän hyvä! Rieskat onnistuivat tosi hyvin ja taikinaa oli miellyttävän helppo käsitellä, lapsetkin pyörittelevät rieskoja kuin vanhat tekijät. Kaiken lisäksi ne valmistuivat tosi nopeasti, kunnes oltiin saatu perunat keitettyä ja soseutettua. Tykästyin kyllä näihin, ja nuoret kokitkin kehuivat leipiä! :)

Alkuperäisessä ohjeessa takinassa ei ollut mtn nestettä (paitsi jos öljy lasketaan) ja tämä vähän ihmetytti minua. Tein taikinan kumminkin ohjeen mukaisesti, ja kas kummaa taikinasta tuli aika täydellistä koostumukseltaan; pehmeää, kuohkeaa, ei laisinkaan liian kovaa kuin oletin. Myöhemmin äitini sanoikin, että nimenomaan perunarieskoihin ei nestettä yleensä tule, jotenkin se itse peruna tekee taikinasta pehmeää aivan kuin jotain nestettä olisi lisätty. 
Jos teet rieskat ylijääneestä perunamuusista nestettä saattaa joutua lisäämään. Riippuen jääneen perunamuusin paksuudesta maitoa voi lisätä, jotta taikina ei olisi liian napakkaa. Hoksasin tämän kun jälkikäteen kokeilin rieskoja ylijääneestä perunamuusista. 
Hyvä vinkki on se, että kun työstät rieskoista ensin palloja, jonka jälkeen litistät ne ohuiksi pyöreiksi rieskoiksi, niin rieskojen reunat eivät halkeilisisi. Itselläni kävi näin ekassa satsissa, mutta toiseen lisäsin nestettä sen verran, että reunat eivät enää repeilleet rieskoja litistettäessä. Näistä tuli sitä paitsi pehmeämpiä. Jos siis käytätte rieskoissa valmista perunamuusia (meillä joukkoon lisätään maitoa ja nokare voita), voitte muusin paksuudesta riippuen lisätä hieman nestettä, jotta rieskoista tulee pehmeämpiä.

Laitan tähän blogiin alkuperäisen reseptin, joka siis on tehty perunasoseeseen ilman mtn nestettä. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan ohjetta myös ylijääneestä perunamuusista, mtn suuria probleemia ei voi sattua, sillä nämä on sen verran yksinkertaisia, eivätkä hätkähdä, vaikka taikina olisikin hieman liian jämäkkää! :) Perunamuusia tahtoo kumminkin aika useasti jäädä yli kattilaan lojumaan. Sekä muusista, että perunasoseesta tehdyt rieskat kyllä toimii! Niin helppoja ja nopeita valmistaa ilman mitään kohotuksia tai hiivan turpoamista. Ihania voin ja maidon kanssa ja tottakai nämä ovat parhaimmillaan tuoreina.


Mukavaa viikon alkua!



noin 20 kpl (halkaisija 8 cm)

12 dl perunasosetta/muusia
2 rkl öljyä
2 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
8 dl gluteenitonta jauhoseosta

Keitä perunat ja soseuta (voit myös käyttää valmista perunamuusia, tällöin lisää tarvittaessa nestettä muusin paksuudesta riippuen). Lisää öljy. Sekoita suola ja leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseos muutamassa erässä. Vaivaa taikina tasaiseksi. Pyörittele taikinasta palloja, jauhoja apuna käyttäen. Litistä pallot ohuiksi pyöreiksi rieskoiksi. Aseta rieskat leivinpaperoidulle uunipellille. Pistele rieskat haarukalla ja paista 300 asteessa noin 10 minuuttia (tai 250 asteessa 15 min), kunnes rieskat saavat laikuittain väriä.










2 kommenttia:

  1. Teen muusin aina ruokakermaan ja jämämuusista rieskoja, koskaan ei oo nestettä tarvinnu lisätä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä niin! Varmasti tullu herkullisia rieskoja :)

      Poista