3. huhtikuuta 2017

Nyt on talviunet nukuttu


Moikka kaikki!


Huippua kirjoitella täällä jälleen! Tosiaan päivittely on vain jäänyt, sillä  kuvisdiplomi, prelit ja kirjoitukset ovat vaatineet hurjasti aikaani. Alle kuukausi sitten olin kirjoittamassa uutta postausta ja kertomassa, että hengissä ollaan, mutta sekin vain jäi. Nyt kun kaikki suurimmat kiireet on hetkeksi ohitse pääsen vihdoin blogini ääreen pitkästä aikaa! :)

En oikein osaa valita mistä aloittaisin kertomaan, että missä olen oikein luurannut nämä reilut kolme kuukautta. :D Jospa kerron teille tiivistetysti kaikki jännimmät jutut! Väliin lisäilen kuvia, jotka kertoo myös mitä kaikkea ollaan tehty ja mitä kaikkea on tapahtunut!


No ihan ensimmäisenä haluan kyllä kertoa jotain aivan huippua! Minä pääsen ulkomaille. Lähden toukokuussa  I t a l i a a n ! Olen siis käynyt aiemmin ruotsissa useampaan otteeseen, noh haaparannassa ja kerran siellä tukholmassa noin vuosi sitten. Ruottin lisäksi olen käynyt nopealla visiitillä Norjassa leirikoulun aikaan ysiluokalla. Ja siinäpä ne sitten on, minun ulkomaanmatkani. Olen kyllä niin mielissäni kun pääsen reissuun, siis mitä ihmettä minäkö oikeesti pääsen Italiaan!? :D Kaksi siskoani ja vanhemman siskoni ystävä olivat ensiksi lähdössä reissuun, mutta sitten minuakin kysyttiin yllättäen mukaan! Ajankohta on tosi hyvä, kun kirjotukset on ohi, nooh ne pääsykokeet on ehkä siinä samassa hujakassa, mutta kyllä niistä selvitään!
Kaikin puolin jännittävä ja hauska reissu luvassa. Aiomme vuokrata auton ja kierrellä sillä muutamissa kaupungeissa Pohjois-Italiassa. Seuraavaksi saankin rueta selvittelemään, mitä ruokaa siellä olisi keliaakikolle, vai pitääkö ottaa riisikakkupaketti matkaan. ;) Sanokaa te ihmeessä vinkkejä jos on kokemusta!


K u v i s d i p l o m i  on taputeltu, ja näyttely pystytettiin aivan maaliskuun alussa. Tällä hetkellä työni on koululla, sillä perinteiseen tapaan virallisen näyttelyn jälkeen pystytetään näyttely myös koulun käytäville ja portaikkoihin. Olihan se projekti sanon minä! Minulla vähän jäi itse maalaaminen viime tippaan, koska suunnittelussa ja luonnostelussa meni oma aikansa. Hoksasin kuitenkin aloittaa maalaamisen riittävän ajoissa niin, että portfolion tekemiseenkin jäi aikaa. Hieno saavutus oli se, että minulla ei jäänyt maalaamista viimeiselle päivälle, vaan sain rauhassa viimeistellä diplomityötäni ja portfoliota.
Useana päivänä viikossa tulin koululle maalaamaan, ja monesti meni sinne ilta viiteen jopa puoli seitsemään asti. Tein ehkä vähän liiankin huolella kaikki yksityiskohdat yms., mutta kyllä se kannatti, sillä olen lopputulokseen tyytyväinen! Työstäni tuli siis kaksiosainen ja käytin akryylimaaleja. Tämän vuoden aiheista valitsin Kuvassa kansa -aiheen, jossa piti kuvata kansallista identiteettiä ja eri kulttuureja. Maalasin kaksi ihmishahmoa, rajattuina olkapäistä ylöspäin.
Voisin lähiaikoina tehdä kuvisdiplomistani oman postauksen, kunhan saamme taulut kotiin koulun tiloista! :)


No sitten päästäänkin siihen tuoreimpaan aiheeseen eli  ylioppilaskirjoituksiin.
Kirjoitin siis tänä keväänä pitkän matikan, ruotsin, äidinkielen ja maantiedon. Maantiedon kirjoitin jo viime syksynä, mutta halusin uusia sen parempien arvosanojen toivossa (tästä jotain lisää Pupu, kissa ja valkoinen ihmejuttu -postauksessa).
Ensimmäisinä tulivat äikän tekstitaito ja ruotsin kuuntelu. Sitten äikän esseekoe, viikkoa ennen viimeisiä aineita. Viimeisellä lukulomaviikolla ennen matikkaa, ruotsia ja mantsaa luin miltei aivan taukoamatta. Aloitin kymmenen maissa aamulla ja lopetin kahdeksan ja kymmenen välillä illalla. Välissä kävin toki syömässä, mutta esim. ulkoilla en ehtinyt juuri ollenkaan. Oli vähän kaameaa olla lähes koko viikko pelkästään sisätiloissa. Monesti aamupalan parissa luin Huvudstadbladet -lehteä, josta oli kyllä paljon hyötyä! Saimme koulun kautta kahdeksi viikoksi lehden ilmaiseksi, ja lueskelen vieläkin lukematta jääneitä sanomalehtiä. :D
Matikan opiskelussa pääosin laskin ja laskin, mutta otin avukseni myös opetustv:n hyvät videot. Ruotsissa sanomalehden lisäksi kävin läpi grammatikin, ja abi ruotsi -kirjan hyvät sanastot. Suosittelen kyllä tuleville kirjoittajille abi ruotsi -kirjaa, sillä se oli täynnä eri aihepiirien sanastoja, hyviä harjoitustehtävätekstejä ja äänitteet näihin mukaanlukien! :) Mantsaa opiskelin entiseen tapaan tekemällä lisää muistiinpanoja sellaisista kappaleista, joista ne puuttuivat sekä seuraamalla ja lukemalla ajankohtaisia uutisia. Äikkää oli vähän vaikea lukea kunnolla, mutta tein siitä muutamia muistilappuja tekstitaitoon ja esseekokeeseen liittyen.


Mitenkäs nämä kirjotukset mulla sitten meni?

Ruotsin kuuntelu oli tavallista vaikeampi ja niin meidän ruotsin opettajatkin sanoivat. Sain siitä kuitenkin ihan hyvät omantasoiseni pisteet, vaikka luulin, että nyt meni penkin alle ja pahasti. Itse kirjallinen osuus meni myös hyvin, sillä aika riitti ja vihko oli kokonaisuudessaan helpohko, mutta haasteitakin oli! Viime syksyn rajojen mukaan saan M:än ja olen ihan tyytyväinen sillä se oli vähimmäistavoitteeni. Toki E olisi aina kivempi, saa nähdä laskisivatko rajat niin alas, että siihen yltäisin.

Äikän tekstitaito tuntui minusta menevän tosi tosi hyvin, paremmin kuin aikaisemmin, mutta alustavat tulokset olivat kyllä toista mieltä. Sain parhaillaan vain 3/6 pistettä esseestä ja odotin kyllä jopa viittä pistettä. Esseekoe oli minulle jokseenkin haastava, sillä en ole hyvä kirjoittaja ainakaan meidän äikän opet ei mun kirjoitustyylistä tykkää. :`D Kokeen jälkeen minulla oli kuitenkin onnistunut olo, mutta sain pisteiksi vain 30/60 . Toivottavasti YTL olisi eri mieltä ja saisin paremmat tulokset, vaikka sinänsä äikällä ei ole minulle mitään väliä, mutta tiiättehän, että on se hyvä arvosana sitte kivannäkönen siinä päättötodistuksessa. ;)

Oi voi minkä matikka teit.. Siis pitkän matikan kokeen jälkeen olo oli huojentunut. Olin lähes varma etten pääse edes läpi. Laskin kokeen aikana useaan kertaan, että kertyisikö se yhdeksän pistettä, mutta tuntui, että tiukille se jää. Jopa ykkösosio tuntui vaikealta, eikä mikään tehtävä tuntunut menevän hyvin. Kakkososiossa oli onnekseni yksi tehtävä, josta olin melko varma ja sain kuin sainkin sen täysin oikein. Minulla ei ollut käytössä graafista laskinta, vaan ihan perus näppäinlaskin, joka minulla on ollut koko lukion ajan. Jännä, että en tarvinnut koko laskinta paljon ollenkaan ja käsin laskin derivaatat tottakai. Jotenkin kummasti tulokset olivatkin yllättävän hyvät, sain nimittäin 19 pistettä.

Kun kaverini ilmoitti mulle, että tässä ois nyt matikan alustavat, olin par`aikaa menossa ystäväni kanssa elokuviin ( Kaunotar ja Hirviö oli aivan ihana! ). Sanoin ääneen, että en halua oikeesti kattoa nuita ennen leffaa, koska en pääse kuitenkaan läpi ja leffailta menee pilalle, kun harmittaa vaan. No sitten mun kaveri halusi vilkaista ne tulokset ja hän sanoi, että pääsit kuule kirkkaasti läpi. En ollu uskoa kuulemaani, ja kun näin pistemäärän olin ällikällä lyöty. Olipahan sitten makia mennä katsomaan elokuvaa, kun tiesi, että matikka meni nuin hyvin! :)
Nuo pisteet toisivat peräti C:n ja ennen kirjoituksia sanoin, että jos menee niin hyvin, että saan C:n se vastaa mulle kyllä täyttä L:lää. Saa nyt nähdä tippuuko tulos, vai pysyykö. Toivotaan parasta!

Maantiede oli ainoa sähköinen koe minulla, ja oli kyllä aikamoinen kirjoitusurakka koepäivänä. Kirjoitin maantieteen viimeisenä eli 24. päivä maaliskuuta. Siitä ei nyt edes pitkä aika ole! Hyvillä mielin menin kokeeseen, ja aika jännittyneenä, mutta kaikkensa antaneena tulin sieltä pois. Koe oli mieluinen, sillä useasta tehtävästä löytyi omat suosikkiaiheeni. Maanjäristykset, kaupungistuminen ja liikkuvat matalapaineet olivat lemppareitani! Aloitin kokeen tekemisen reippaasti, mutta siltikin liian hitaalla temmolla ja niinpä sain viimeiset 2,5 tuntia kirjoittaa hillitöntä vauhtia. Kädet tärisivät kun pidin taukoa näpyttelemisestä ja kirjaimellisesti taistelin aikaa vastaan. :D Onnekseni sain kaikkiin tehtäviin vastattua, mutta muutamista jäi puuttumaan tärkeitä pointteja ja kieli oli osassa tehtävistä hieman takkuista, koska en ehtinyt kirjoittamaan mm. kokonaisia lauseita.
Tuo aikaraja oli kyllä pahin viholliseni, niin mantsassa kuin syksyllä enkussakin. Matikassakin lisäaika ei olisi ollut pahitteeksi.
Mantsan alustavat saimme viime perjantaina ja hui että minua jännitti, kun kuulin, että ne olivat tulleet! Helpotus oli suuri, kun älysin, että nyt se E tuli! Viime vuoden rajojen perusteella L olisi täysin mahdollinen ja sitä havittelenkin.


Olen niin iloinen mantsan suhteen, sillä sain parannettua tulostani ja tiedä vaikka jos aloittaisin opiskelun maantieteen parissa tulevana syksynä.
Tästä puheenollen yhteishaku on parhaillaan käynnissä ja minulla se on vielä tekemättä. Aion tehdä haun viimeistään huomenna, sillä keskiviikkona on viimeinen mahdollisuus hakea. Tällä hetkellä luulen, että haen ensimmäisenä mantsaan yliopistoon. Aina kun kuulen uutisissa tai näen lehdessä jonkin maantieteeseen liittyvän ilmiön, minulla tulee heti kauhea innostus ja mielenkiinto juttua kohtaan. Haluan kokeilla miltä opiskelu aineen parissa tuntuisi, vaikka en tiedä vielä miksi valmistuisin. Myös ympäristötekniikka kiinnostaa, mutta fysiikan ja kemian kokeet pääsykokeessa hieman pelottavat. Saa nähdä uskallanko hakea sinne. Muut vaihtoehdot ovat vielä vähän auki, joten ajattelin vielä tutkia kiinnostavia aloja ennen kuin teen lopullisen haun.

Se siitä sitten, että tästä olisi tullut tiivistetty versio viime kuukausien tapahtumista. :`D
 Toivottavasti jaksatte lukea kuulumiseni. Ihana olla taas täällä, nähdään taas pian reseptien parissa, joita onkin jo kertynyt varastoon jonkin verran! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti