1. toukokuuta 2015

Vapun gluteenittomat munkit


Iloista Vappua kaikille!
Tänään leivoin perinteiseen tapaan munkkeja, ja äitini valmisti jo aikaisemmin herkullista simaa. :) Kun kävimme muutama kuukausi sitten haaparannassa, löysin Maxi-kaupasta gluteenittoman leivontalehden. Lehti oli erikoisjulkaisu Hembakat -lehdestä, ja olin erittäin innoissani kun löysin sen! 
Ruotsin kieli ei ole minulle ongelmana, sillä olen ihan kohtuun hyvä ruotsissa ja jos uusia sanoja löytyy käännän ne aina sanakirjassa. Mutta niin, juurikin tästä lehdestä otin tämän kyseisen munkki reseptin, jota jälleen kerran pikkuisen muokkasin. Lehden kaikki ohjeet, mitä olen kokeillut ovat olleet todella hyviä ja siksi suosittelenkin sitä kaikille! Ajattelin tehdä lehdestä erillisen postauksen, jossa pääsette tutustumaan lehteen paremmin. :)

Tästä munkki ohjeesta vielä vähän informaatiota. 
Säilytin siis alkuperäisen reseptin määrät, mutta aineksien lisäämis järjestystä muokkasin vähän tuossa alussa. Taikina oli vatkaamisen jälkeen hyvin löysää, mutta en lähtenyt lisäämään mitään jauhoja tms. Ja kuinka ollakkaan taikina oli kohoamisen jälkeen tiivistynyt mukavasti, ja siitä oli helppo muotoilla palloja, kostutetuin käsin. 
Paistamisessa munkit säilyttivät pyöreän muotonsa ja paistuivat hyvin. 

Ja vielä kerran, Glada första maj! :) <3


n. 13-15 pientä munkkia

Taikina:
2 dl kylmää maitoa
1½ tl psylliumia
10g hiivaa
100g Provenan kaurajauhoja
70g maissijauhoja tai maissitärkkelystä
1 rkl Pofiber perunakuitua
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
50g sokeria
1 kananmuna

Paistoon:
n. 1-2 litraa rypsiöljyä

Kaada kylmä maito yleiskoneeseen (,jossa taikinakoukku). Mittaa joukkoon psyllium ja anna turvota 5 minuuttia. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita kunnes se on liuennut. Sekoita jauhot, perunakuitu, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään erillisessä kulhossa. Lisää kuiva-aineseos maitoseokseen koko ajan taikinakoukulla vatkaten. Lisää lopuksi muna ja sokeri. Vatkaa taikina tasaiseksi vielä n. 5 minuutin ajan. Päällystä kulho kelmulla ja laita kulho lämpimään veteen nousemaan. Anna taikinan nousta 1,5 -2 tuntia. Muotoile kohonneesta taikinasta noin 13-15 pientä pyöreää munkkia (liian isokokoiset munkit eivät paistu!), kostutetuin käsin. Käytä myös tarvittaessa jauhoja. Kaada öljy korkeareunaiseen kattilaan ja kuumenna 170 asteiseksi. Jos sinulla ei ole mittaria, kokeile öljyn kuumuutta pienellä taikinanokareella. Jos taikinapala alkaa reippaasti paistua ja rasva kuplii, on öljy riittävän kuumaa. Paista 3-5 munkkia kerrallaan kattilan koosta riippuen. Ruskeahko väri kertoo, kun munkit ovat riittävän kypsiä. Nosta munkit talouspaperin päälle valumaan ja pyörittele ne tämän jälkeen sokerissa. Dippaa munkkeja halutessasi nutellassa tai sulatetussa suklaassa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti