29. elokuuta 2017

Tomaatti-mozzarellaleipä


Moikka!
Maltalta on nyt kotiuduttu ja Suomen sääoloihin totuttu. Oli huikean mukava reissu ja kaikki sujui suunnitelmien mukaan! Noh toisaalta heti alkumatkasta meinasi käydä köpelösti, sillä myöhästyttiin melkein Helsinki-Malta lennolta. :'D Odoteltiin siis kiltisti katsomallamme oikealla lähtöportilla ja ihmeteltiin kun porukkaa ei näy missään, vaikka sisäänoton olisi jo pitänyt alkaa. Sitten mentiin kysymään hjelppiä ja katsottiin näytöltä että onko portti kenties vaihtunut, ja niinhän se tietenkin oli... ja vieläpä toiseen päähän lentoasemaa. Siinä sitä sitten juostiin aivan niin kuin yksin kotona lentokenttäkohtauksessa, ihmisiä väistellen. Itseäni alkoi silloin just naurattamaan, kun vähä ennen tuota tilannetta sanoin, että toivottavasti ei joudutu yksin kotona -leffan tilanteen lailla juoksemaan. :D Olisi siinä voinut huonosti käydäkin, jos ei oltais alettu ihmetellä asiaa. Noh koneeseen kumminkin päästiin!

Heti kun koneesta astuttii ulos valtavan lämmin ilmamassa vyöryi päälle. Se tuntui epänormaalilta, kun lämpö lämmitti koko ajan niskaan. Ei ollenkaan viilentävää tuulta tai sadetta. Lämpöä oli lähes koko viikon 32 astetta, korkeimmillaan 36 astetta. Ruokailut sujui hyvin, ja hotellin henkilökunta oli tosi ystävällistä ja huolehtivaista. Voisin kirjoittaa seuraavassa valokuvapostauksessa lisää matkan etenemisestä ja ruokailusta yms.

Jess. Vihdoinkin pääsen jakamaan teille yhden uusista lemppariresepteistäni. Kyseessä on leipäohje, jonka poimin jälleen baka glutenfritt -lehdestäni. Noista lehdistä on ollut niin paljon hyötyä ja iloa, että suosittelen teitäkin kokeilemaan! Ainakin ruotsista löytyy näitä, varmaan myös Suomesta isoista marketeista. Tämä leipäohje osoittautui super hyväksi. Noudatin reseptiä täsmällisesti ja muokkasin sitä ainoastaan jättämällä oliivit kokonaan pois, sillä niistä en tykkää ollenkaan. Tämän takia leivän nimi, olivbröd, täytyi vaihtaa, mutta jos tykkäätte oliiveista laittakaa 60g oliiveja ja vain 90g tomaatteja. :)
 Kypsymisaika minulla oli pitempi kuin alkuperäisen reseptin 45 minuuttia, tämäkin riippuu uunista. Paistoin leipää ensin tuon kolme varttia ja halkaisin palasen, leipä oli vielä aavistuksen raaka, joten pidennin paistoaikaa. Muista, että jäähtyessään leipä ikäänkuin vielä kypsyy, joten älä huolestu jos kypsyys epäilyttää tunnin paistamisen jälkeen. Anna leivän jäähtyä rauhassa esimerkiksi ritilän päällä, ja leikkaa vasta myöhemmin. Rakenne paranee ja leipää on helpompi leikata kun sen on antanut jäähtyä. Tulin niin hyvälle mielelle, kun leipä onnistui! Se tunne on jtn niin parasta, sillä gluteenittomat leivät eivät ole helpoimmasta päästä. Leipä oli niin rapea kuoreltaan, mutta tosi pehmeä ja kuohkea sisältä. Tomaatit, juusto ja basilika tekevät leivästä ruokaisamman ja tuovat leivälle ominaisen makukompon. Tähänhän pystyy vaihtelemaan mieluisia yrttejä ja täytteitä, kannattaa testailla! :) Laittakaa ihmeessä kommenttia jos testaatte leipää, haluaisin kuulla miten onnistuitte ja mitä tykkäsitte!

Viimeisiä työpäiviä viedään, sillä minulla on nimittäin enää kolme työpäivää! Sitte alkaa loputon chillailu ;) , no eii. Pitää etsiä töitä , mutta ensiksi otan selvän koulupaikastani, pitänee soittaa sinne. Minähän jäin ensimmäiselle varasijalle, joten kokeilen onneani jos joku onkin keskeyttänyt opinnot.

 Mukavaa viikkoa teille! Pst. Sadepäivät on mainioita leivontapäiviä ;)



1 iso leipä / 2 pienempää

25g hiivaa
350g kylmää vettä
70g kaurajauhoja
150g riisijauhoja
150g perunajauhoja
75g oliiviöljyä
1 tl valkoviinietikkaa (myös muu etikka käy)
1,5 tl suolaa
10g psylliumia
2 tl ksantaania
150g aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyssä)
125g mozzarellajuustoraastetta
20g tuoretta basilikaa

öljyä voiteluun

Liota hiiva kylmään veteen (mitä tuoreempaa hiiva on, sitä nopeammin se liukenee kylmään nesteeseen). Voit käyttää apuna vispilää, jotta hiiva liukenee helpommin nesteeseen. Kun hiiva on liuennut lisää jauhot, öljy, etikka ja suola. Vaivaa taikinaa käsin tai monitoimikoneessa. Lisää psyllium ja ksantaani voimakkaasti vaivaten. Lisää lopuksi öljystä valutetut tomaattisuikaleet, juustoraaste sekä basilikasilppu. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin tunti. Muotoile taikinasta pyöreän mallinen reikäleipä (itselläni ohjeella tuli kaksi keskikokoista leipää). Käytä tarvittaessa jauhoja tai mielellään vedessä uitettuja käsiä apuna. Nosta leipä leivinpaperilla vuoratulle pellille ja voitele oliiviöljyllä kauttaaltaan. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä tunti. Paista leipää uunin keskitasolla 200 asteessa noin 45-55 minuuttia. Kun leipä on kypsä anna sen jäähtyä rauhassa ennen kuin leikkaat.











2 kommenttia:

  1. Kokeilin reseptiä eilen, ja tuli aivan mielettömän hyviä leipiä! Jäljellä on enää vain pieni pala, kun eihän valmiista leivästä malta pysyä erossa... Täällä ainakin Maltan reissukokemuksia odotetaan innolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten ihana kuulla! Tällainen palaute on kyl lämmittävää. Hyvä kun kokeilit leipää, todistetaan yhdessä että tätä leipää kannattaa kokeilla, jos vähääkään joku epäröi! :D Tätä tekis mieli kyllä nytki, kun tuli puheeksi, namm :)

      Poista