20. kesäkuuta 2016

Porkkana-siemenleipä


Hellou!
Tänään alkoi minun ensimmäinen virallinen kesälomaviikkoni! :D Pari kesätyöviikkoa ovat siis takanapäin ja mukavaahan siellä oli lasten kanssa puuhaillessa. :) Viime yön olin leikkimökissä yötä ja oli kyllä makeat unet! Siivosin mökin viime vklp:na kesäkuntoon ja tuunasin sitä vähän pienillä tavaroilla; kirjoilla, leluilla yms. Leikkimökin siivous on aina tosi mukava pieni jokakesäinen projekti. :)

Lauantaina leivoin pitkästä aikaa itse gluteenitonta leipää, sillä äiti on monena viime kertana niitä leiponut. Otin ohjeen tällä kertaa Glutenfria godsaker -blogista, joka on nimensä mukaisesti ruotsalaisen naisbloggarin leivontablogi. Hänellä on paljon gluteenittomia reseptejä ja niitä löytyy vieläkin enemmän hänen vanhasta blogistaan, tästä

Porkkanaleipä, jonka leivoin osoittautui kyllä oikein hyväksi epäluuloista huolimatta. Noudatin reseptiä täysin lukuunottamatta erilaisia jauhoja (käytin jytte-jauhoja Semper bovete & teffmjöl -jauhoseoksen tilalla). Lisäksi jätin 1 dl jauhoista laittamatta, sillä taikina oli jo siinä vaiheessa todella kovaa.
Hämmästelin, että eikö tähän tule enempää nestettä, kun on niin jankin oloista taikinaa. Annoin yleiskoneen laulaa sen 5 minuutin ajan ja välillä kokosin taikinaa reunoilta kulhon pohjalle, ja siinä sitten minulla katkesi taikinakauha ja se vielä halkesi keskeltä. :`D Niin kovaa taikina oli, kun olin lisännyt 6 dl jauhoista. En lisännyt sitten sitä yhtä desiä enään, mutta näin jälkikäteen ajatellen se ei olisi haitannut. Leipä kohosi mahtavasti vajaan tunnin aikana vuoassaan ja uunista tultuaan reippaan jäähtymisen jälkeen lopputulos oli kyllä oikein hyvä! Ihanan maukas leipä ja siemenet tuovat tuhtia ja selättävät kyllä nälän! Nam!
Noudattakaahan siis reseptiä alusta loppuun niin hyvä tulee! :)

Nyt näyttäisi olevan ihanan lämpöinen ja tuulinen päivä eli ei siis sääskiä jess! :D Sain isosiskolta uuden riippumaton, jonne ajattelin leiriytyä enkunkielisen kirjani parissa. Luen par`aikaa Roald Dahlin Matilda kirjaa, joka on hyvää reenausta enkun kirjoituksiin. :) Aion lukea mahdollisimman paljon nuita kirjoja. 
Tänään olisi vuorossa maantiedon lukemispäivä. 25 sivua on oikein sopiva määrä per päivä, ja lisäksi työstän miellekarttoja jokaisesta kappaleesta. 

Mukavaa päivää ja alkavaa viikkoa kaikille! 


Tässä resepti teille suomennettuna:

25 g hiivaa
2 dl maitoa
2 dl vettä
1 rkl fiberhuskia (psylliumia)
1 rkl kokonaisia pellavansiemeniä
1 rkl rouhittuja pellavansiemeniä
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
2 dl raastettua porkkanaa
2 dl Semper bovete & teffjauhoja / jyttejauhoja
5 dl gluteenitonta jauhoseosta
siemeniä pinnalle
  1. Murenna hiiva kulhoon.
  2. Lämmitä nesteet 37 asteisiksi ja sekoita hiivan joukkoon.
  3. Sekoita joukkoon fiberhusk, pellavansiemenet ja kaurahiutaleet. Anna kohota 10 minuuttia.
  4. Lisää loput ainesosat ja työstä taikinaa yleiskoneella taikinakoukulla 5 minuutin ajan. 
  5. Nostele taikina voideltuun leipävuokaan (noin 1 1/2 litraa). Ripottele pinnalle siemeniä.
  6. Anna kohota leivinliinan alla 40 minuuttia.
  7. Paista uunin alaosassa 200 asteessa 50 minuuttia. Peitä leipä foliolla, jos se alkaa saada liikaa väriä. Anna jäähtyä täysin leivinliinan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti