17. joulukuuta 2013

Joulun piparipullat

Ihastuttavat piparipullat ovat herkullisia ja loistavia näin Joulun aikaan! Tämänkin ohjeen löysin Gluteenitonta leivontaa- blogista, ja päätin heti kokeilla kun ohje niin hyvältä kuulosti. Piparipullia varten täytyy tietenkin tehdä piparkakkutaikina ja se kannattaa tehdä jo edellispäivänä. Itse kylläkin tein piparkakkutaikinan samana päivänä kuin pullatkin, elikkä hyvin ehtii!
Tämä resepti on todella todella hyvä, joten nyt kaikki gluteenittomat henkilöt kokeilemaan ja miksei myös muutkin! Myös tämän ohjeen mukana tullut gluteeniton piparkakkutaikina on loistavin mitä olen koskaan tähän mennessä kokeillut! Nimittäin taikinaa on suunnattoman helppo käsitellä, mutta tottakai sopivan jauhomäärän kera. Hauskoja leipomishetkiä!

Piparkakkutaikina:

2 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
ripaus suolaa
1 dl sokeria (fariinisokerikin käy)
1 dl tummaa siirappia
100 g voita
1 muna
5½ dl gluteenittomia jauhoja
1 tl soodaa

Mittaa kattilaan mausteet, sokeri ja siirappi ja kiehauta ne miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää joukkoon pehmeähkö rasva sekä muna hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi joukkoon jauhot joihin on sekoitettu sooda. Anna valmiin taikinan jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia (mieluiten yön yli).
Kaulitse taikina ohueksi levyksi jauhoja apuna käyttäen ja ota siitä muotilla pipareita. Paista 225 asteessa n. 6-7 min.

( Piparipullia tulee pienehkössä koossa n. 30 kpl )
Pullataikina:

3 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
2 tl psylliumia
½ tl suolaa
1 dl sokeria
2 munaa
2 tl kardemummaa
7-8 dl gluteenittomia jauhoja
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita

Voiteluun: yksi muna (+ raesokeria)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää psyllium ja anna turvota 5 min. Lisää tämän jälkeen sokeri, suola, kardemumma ja munat. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista ja niiden mukana ksantaani. Sekoita taikinaan lopuksi käsin vaivaten pehmeä voi ja loput jauhoista. Älä kohota taikinaa vaan leivo siitä heti pullia.

Piparipullien valmistus:

(Piparitaikinaa jää hieman yli joten siitä voi leipoa myöhemmin pipareita.)
Kaulitse pullataikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kaulitse myös piparkakkutaikina samankokoiseksi ohueksi levyksi ja nosta se varovasti pullataikinalevyn päälle niin, että se peittää pullataikinan (leipojasta katsottuna ulompaan reunaan saa jäädä 2 cm kaistale ilman piparitaikinaa, jotta taikinarulla saadaan tiiviiksi eivätkä pullakierteet avaudu uunissa). Taikina pyöritetään tiiviiksi rullaksi, ulompaa reunaa (jossa ei siis ole piparitaikinaa) voi kostuttaa hieman vedellä, jotta rullan reuna tarttuu kunnolla kiinni. Taikinarulla leikataan samankokoisiksi pulliksi ja pullia kohotetaan lämpimässä n. puoli tuntia. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista piparipullia 225 asteessa n. 15-20 min.






2 kommenttia:

  1. Olen ihan suu auki täällä, miten noin pieni tyttö osaa leipoa noin taitavasti! Herranjestas suo on tyttö siunattu hyvällä taidolla. Aina, aina, aina jaksa uskoa itsees ja taitoihis. Ihana nähdä miten tässä pahuksen nyky-yhteiskunnassa on vielä nuorissa niitä valopilkkuja jotka arvostavat jotain perinteistäkin.
    Ja miten hienosti olet saanut gluteenittomista tuotteista noin maukkaiden näköisiä, kukaan tuskin tietäis että vehnähöttöä ei ole käytetty jos et kertoisi.
    Taidanpa pistää blogisi netin suosikkisivuihin jotta voin aina täältä selailla. Sultahan löytyy kaikkea laidasta laitaan. :)
    Hyvää joulun odotusta♥

    VastaaPoista
  2. Suuren suuri kiitos aivan ihanasta kommentista! <3 Mitä tässä vastaisi kun olen aivan mykistynyt onnesta! :) Samoin, ihanaa Joulun odotusta! <3 :)

    VastaaPoista