23. joulukuuta 2018

Joulun maustelimppu


Hei!
Joulun taikaa on ilmassa, onhan huomenna jouluaatto! 
Hirmuisesti on ollut puuhaa, mutta vihdoinkin alkaa kiire rauhoittumaan. Lahjat on paketoitu (yhtä lukuunottamatta), joululeivät ja kuivakakku leivottu, siivottu, haettu ja avattu joulukoristelaatikot, tuotu kuusi sisään ja laatikot on tulollaan ja kinkku sulamassa. Monenmoista hommaa tehty. Huomenna saadaankin sitten koristella kuusi samalla katsoen joulupukin kuumaa linjaa, perinteisesti. 
Joulu on kyllä vuoden parasta, tunnelmallisinta ja iloisinta aikaa! :)

Huomenna aamu aloitetaan siis telkkarin ääressä, jouluohjelmien parissa. Noitarumpu sekä lumiukko on aina pakko nähdä. Sitten keitetään joulupuuroa ja luumusoppaa. Päivällä on jouluruoka, itsetehtyine rosolleineen ja laatikoineen. Ruoan jälkeen joulukirkkoon ja kirkon jälkeen joulusaunaan. Illalla lahjojen avaamista ja rauhallista yhdessäoloa ja kaikenlaista porinaa. 
Tästä on meidän paras joulu tehty. 

Maltoin kaiken touhun ääreltä tännekin tulla vielä päivittelemään, ennen aattoa. Tänä jouluna mennään leipä painotteisesti. :D Tämä seuraava ohje on samaisesta tutusta ruotsalaisesta leivontalehdestä, jonka reseptit eivät petä. Ohjetta olen aikaisemminkin kokeillut, ja se on myös jo blogissani. Viimeksi (kun blogiin päivittämää ohjetta testasin) tulos oli hyvä, mutta emmin psylliumin käyttöä, jolloin leipä ei päässyt nousemaan kovin mallikkaasti, muistelen näin. Nyt en jahkaillut psylliumin määrän kanssa vaan tein aivan alkuperäisen ohjeen mukaan. Tulos oli erittäin hyvä, aivan kuin silloin aikoinaan. Taikina kohosi sievästi ja siitä oli helppo leipoa limpun mallinen soikea leipä. Uunissa pidin leipää 50 minuuttia, ja kypsyys oli oikein hyvä. Varmasti se ohjeessa oleva 45 minuutin paistoaikakin riittää. 

Kun kerran on joulu, kikkailin jouluisilla mausteilla leivän teossa. Tein siis kaksi limppua samalla ohjeella, mutta maustoin leivät eri tavoin. Käytin toisessa fenkolia sekä kuminaa. Anistakin voi laittaa, itselläni se puuttui kaapista. Toiseen leipään laitoin reilulla kädellä neilikkaa, maustepippuria ja pomeranssia. Näissähän voi tuunailla oman maun mukaan. Määriä en mittaillut, mutta mitä enemmän maustaa sitä voimakkaampi on maku. Ihanan jouluinen. 
Tällä reseptillä voi tehdä myös ihan tavallisen siirappilimpun, ilman sen kummempaa maustamista. 
Suosittelen kokeilemaan, ohje on tosi yksinkertainen ja taikina helppoa käsitellä!

Korjasin blogissa olevan ohjeen kohdilleen, psylliumin määrä oli siinä alakantissa. Nyt ohje on oikein. Kohottakaa tosiaan se pari tuntia vedottomassa lämpimässä paikassa, ja tämän jälkeen huoletta leipokaa soikea limppu käsin vaivaten ja muotoillen. Uunissa sitten semmoiset 40-50 minuuttia. Käyttäkää myös apuna talousvaakaa niin kaikki ainemäärät tulee oikein! :)
Kyseinen ohje löytyypi kaikessa komeudessaan täältä! Lisää vain joulumausteita halutessasi, äläkä säästele psylliumin määrän kanssa! ;D 

Nyt on aika siirtyä joulun viettoon ja haluankin toivottaa kaikille hyvää Joulua ja ihanaa uutta vuotta 2019!  Näemme seuraavan kerran varmaankin ensi vuonna, kuulemisiin siis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti