18. kesäkuuta 2017

Cookie dough -jäätelö


Moikka!
Juhannus sen kun lähestyy vaan, hurjaa! Minulla on viikot hurahtanu töitä tehdessä, mutta se on tosi mukavaa puuhaa. Tällä viikolla sain leipoa tiikerikakkuja pakkaseen ja viime viikolla sain tehdä gluteenitonta rahka-persikkapiirakkaa keliaakikko asiakkaita varten. On ollut tosi lämpöinen viikko ja kahvilan keittiössä tulee entistäkin kuumempi, kun uunia pitää päällä leipoessa. :D Huominen on vapaapäivä ja tänään kävin kolme tuntia töissä. 

Eilen pääsin vihdoinkin tekemään kesän ekan itsetehdyn jätskisatsin. Kondensoidusta maidosta oli alunperin tarkoitus tehdä, mutta meidän kylän lähikaupoissa sitä ei ollut ollenkaan, joten päätin tehdä perinteisen jäätelömassan mukaan. Piti aika kauan aikaa selata nettiä läpi, kunnes löytyi jätskiresepti, jota ei oltu tehty kondensoidusta maidosta. Ihmiset on niin hurahtanu tuohon kahden raaka-aineen jätskireseptiin, että perinteistä ohjetta hädin tuskin löytyi. :,D Onneksi tuli sitten vastaan tämä kyseinen resepti, jota oli paljon kehuttu blogin kommenteissa. Kehut olivat kohdillaan, sillä valmis jäätelömassa oli ihan super hyvänmakuista! Söin sitä muutaman lusikallisen jo ennen kuin se oli ehtinyt edes pakkaseen. Niin hyvää, tosi tosi täyteläistä ja paljon parempaa, kuin kondensoidusta maidosta tehty massa. Viime kesänä tosiaan tein tuosta purkkimaidosta jätskiä ekaa kertaa, ja se oli kyllä yllättävän hyvää ja toimivaa ja tietenkin helppoa, mutta pakko vain sanoa, että kun vain jaksaa enemmän pistää aikaa jätskin tekoon niin vielä parempaa tulee! 
Suosittelen kokeilemaan tätä!

Ja siis homman nimihän on se, että vain mielikuvistus on rajana mitä keksitkään laittaa jätskimassan makukaveriksi. Lakritsia, suklaahippuja, tuoreita marjoja, banaania tai marenkipaloja. Nyt kun löysin ja testasin hyväksi tämän perusjätskimassan reseptin, niin täytteiksi voi yhdistellä mitä ikinä haluaa. 
Itse tein tällä kertaa keksitaikinan, josta syntyikin cookie dough -jätskiä. Olen kuullut hirmu paljon kehuja Ben&Jerryn cookie dough -jätskistä, että piti itsekin päästä maistamaan, kun ei kerta sitä kaupoissa myytävää voi syödä. Lopputulos oli kyllä niin herkullinen. Ai että rakastuin, kokeilkaa ihmeessä, etenkin kaikki keliaakikot, kun ei päästä kaupan keksijätskejä maistamaan! 

Ihanaa viikonloppua kaikille! 


Jäätelömassa:
8 munankeltuaista
2 dl sokeria
3 dl maitoa
4 dl kuohukermaa
1,5 - 2 dl glukoosisiirappia (voi jättää pois, siirappi parantaa vain taikinan rakennetta)

Keksitaikina:
60g pehmeää voita
4 rkl fariinisokeria
4 rkl sokeria
2 rkl maitoa
2 dl gluteenittomia jauhoja
145 g maitosuklaata karkeaksi rouhittuna (Panda)

Valmista ensin jäätelömassa. Erottele keltuaiset valkuaisista. Vaahdota keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta kattilassa kuohukerma, maito sekä glukoosisiirappi. Vatkaa pienellä teholla kuuma kerma-maitoseos keltuaisvaahtoon, vähän kerrallaan koko ajan vatkaten (anna tämän toimenpiteen viedä aikaa, jotta keltuaiset eivät ala kypsyä/kokkeloitua). Nosta jäätelömassa jääkaappiin jäähtymään noin 45 minuutiksi. Valmista tässä vaiheessa keksitaikina. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää maito ja vatkaa tasaiseksi. Lisää jauhot ja vatkaa tasaiseksi. Kääntele joukkoon lopuksi suklaarouhe. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin kovettumaan, kunnes siitä on helppo muotoilla palloja. Pyörittele taikinasta erikokoisia palleroita ja asettele ne lautaselle. Nosta valmiit keksitaikinapallerot kylmään odottamaan. Kun jäätelömassa on jäähtynyt kaada se noin 2 litran kokoiseen metallivuokaan (itse käytin pitkänmallista leipävuokaa). Nosta vuoka pakkaseen kelmulla tai foliolla suojattuna. Jäätelömassaa tulee sekoittaa kahteen otteeseen pakastuksen alkuvaiheessa. Riippuen pakastimen tehosta, sekoita jäätelömassaa 1 - 2 tunnin välein pakastuksen alkamisesta. Näin jäätelömassan kuohkeus pysyy hyvänä ja rakenne sileänä. Kun jäätelömassa on riittävän paksua, mutta ei liian löysää (noin 2 - 2,5 tunnin kuluttua pakastuksen aloittamisesta), sekoita joukkoon keksitaikinapallerot (taikinapalaset eivät saa valua vuoan pohjalle, vaan massan tulee olla sen verran jämäkkää, että näin ei käy). Voit murustaa myös muutaman keksitaikinapalasen jäätelömassan pinnalle tuomaan näyttävyyttä. Anna jäätelön pakastua yön yli tai vähintään 5 tuntia. Nosta jäätelö huoneenlämpöön joksikin aikaa ennen tarjoilua. Näin se ehtii pehmetä ja siitä on helpompi pyöritellä jätskipalloja. Itsetehty jäätelö säilyy pakkasessa noin viikon.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti