11. kesäkuuta 2016

Raparperi-murupiirakka


Hellou!
Ei voi olla totta, mutta kesäloma on alkanu! :D Vikan jakson kokeet meni ihan hyvin ja ainakin lopullisiin numeroihin olen tyytyväinen! Tulostin kotiin näytille jaksotodistuksen wilmasta, sillä me ei saada koulusta välitodistuksia. Keskiarvoon olen myös tyytyväinen! Jospa sitä sitten ensi keväänä saataisiin juhlia minunkin juhlia, jos kaikki menee hyvin. ;) 

Kesätyöt on alkanu päiväkodissa ja enää on viikko jäljellä. Tykkään tosi paljon tästä työstä ja olen niin mielissäni kun minut valittiin tähän työhön jälleen! Lukusuunnitelma kirjoituksia varten on ollut minulla työn alla parina iltana. Tein eilen illalla tarkemman version erilaisista pänttäämis tavoista yms. eri aineita varten. Selailin myös netistä vinkkejä ja malleja, sillä en meinannut millään osata muodostaa toimivaa lukutapaa, eli että kuinka paljon sivuja pitäisi lukea päivässä, milloin kannattaisi aloittaa ja että mitä erilaisia lukumenetelmiä on esim. kielissä. 
Enkkuun lopulta löysin ja kokosin oikean litanjan lukumenetelmiä. Muunmuassa lenkkeillessä voi kuunnella kuulokkeista oppikirjojen kappaleiden äänitteitä, voi kuunnella englannin kielistä musiikkia ja suomentaa biisejä sekä katsoa sarjoja ja leffoja kokonaan enkuksi. :)
Mantsassa aion lukea noin 20 kpl päivässä about 5 viikon ajan, tietenkin välillä pitäen huiliviikkoja ja viikonloppuisin ajattelin olla lukematta kokonaan. Aion tehdä mind mappeja luetuista kappaleista ja katsoa aiheisiin liittyviä dokumentteja. Tällä hetkellä innostus tähän kaikkeen on suuri ja toivon, että innostus säilyy mahdollisimman pitkään! :D Tarkoituksena olisi tulevana maanantaina aloittaa lukemiset.
  Ja hei muuten, laittakaa minulle kommenttina alas vinkkejä englannin ja maantiedon ylppäreiden lukemisen suhteen ja, että minkälaisia lukutapoja ootte itse käyttäny ja kuinka ne toimivat mahdollisesti jo suoritetussa yo-kokeessa? Olisin kiitollinen, jos vaikka pistäisitte tietoa kuinka oma lukeminen edistyi ja millainen menestys tuli kokeen suhteen. KIITOS NEUVOISTA! Siis kaikki tiedot kirjoitusten suhteen tervetulleita! :) 

En ole vähään aikaan leiponut, ja sen takia päivittely venähti. Leivoin kuitenkin tällä viikolla töiden jälkeen raparperipiirakkaa. Selasin netistä useita ohjeita ja otin yhden "pohjaksi". Maku.fi:in raparperipiirakka-ohje oli mukavan yksinkertainen ja helposti sovellettavissa, joten valitsin sen.
Muokkasin reseptiä reiluhkolla kädellä ja tein siitä tietenkin gluteenittoman version.
Mitoitin ohjeen uusiksi, koska halusin tehdä sen Iloleipurin kinuskikissan irtopohjavuokaan. Onnistuin yrityksessä, sillä kaikki kerrokset sopivat vuokaan ja pysyivät siellä vielä uunin jälkeenkin! Istuskelin tovin ajan uuninluukun edessä jännittäen, että pysyvätkö reunat ja täyte vuoassa. :,D Annoin piirakan jäähtyä vähän aikaa ja irroitin sen vuoasta. Rakenne oli kaikin puolin tosi hyvä! En ole kyllä ikinä maistanut näin hyvää gluteenitonta raparperipiirakkaa! :) Etenkin pohja onnistui hyvin, sillä se oli kuohkea ja mehevä eikä murustellut yhtään. Lisäksi kermaviilitäyte ja pinnalle tullut muruseos toivat ihanaa makua! Piirakka on parhaimmillaan tuoreena!


Ohje on mitoitettu Iloleipuri Kinuskikissan irtopohjavuokaan

Muruseos:
85g voita
2,5 dl gluteenittomia jauhoja
0,5 tl ksantaania
1 dl sokeria
3/4 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
3/4 tl vaniljasokeria

Pohjataikina:
3/4 dl maustamatonta jogurttia
1 muna

Täyte:
3,5 dl raparperia kuutioina
200g kermaviiliä
0,5 dl sokeria
1 muna
1,5 tl vaniljasokeria

Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voisula. Nypi seos murumaiseksi. Siirrä 1/3 muruseoksesta toiseen kulhoon. Lisää loppuun muruseokseen (loput eli 2/3) jogurtti sekä muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Kaada pohjataikina vuokaan ja levitä taikina lusikan avulla pohjalle ja reunoille. Ripottele päälle pestyt, kuoritut ja pilkotut raparperit. Sekoita loput täytteen ainekset keskenään. Kaada täyte raparperien päälle vuokaan. Lisää viimeisenä muruseos. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 50-55 minuuttia. 








5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Heippa, Ihanan raikkaita kuvia!
    Mietin itse ihan samoja juttuja; lukutapoja ym..:-D Mutta ehkä se sieltä jostakin löytyy. Lukuintoa sinulle!
    Ja oikein ihanaa kesälomaa, minulla oli toukokuun aikana myös taukoa bloggaamisesta, postasin huomattavasti vähemmän kuin normaalisti. :-D Mutta onpas taas kivaa palata takaisin, taas on paljon inspiroituneempi ja levänneempi olo! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elsa!
      Juu jep noita on saanu kyllä miettiä monena iltana, et kuinka sitä oppis parhaiten! :D Kiitos samoin sulle! Joo!, mullakin se postaaminen vain jäi, mutta jossitä nyt sais enemmän päiviteltyä! ;)

      Poista
  3. Nam! Herkullisen näköinen piiras. Raparperileivonnaiset ovat suosikkeja, sitruunaisten lisäksi. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura!:D
      Oi sitruunaiset ovat minunkin mieleen!

      Poista